
Bojkotten gör mig genuint förvirrad
Det är något som skaver med bojkotten mot matjättarna. Är det verkligen Kooperativa Förbundet vi ska vara arga på? Eller borde vi kanske rikta blickarna mot det verkliga problemet istället?

I’m just Ken
Killräckliga killar och Duktiga flickor är en del av vår vardag. Men att ursäkta killar med att de är ”killräckliga” är att förstärka en skillnad i kravbilden på de båda könen. Istället har vi ett ansvar att hjälpa de duktiga flickorna och balansera bördan de båda könen tar på sig.

Kan tonårspojkar gynnas av jämställdheten?
Bland tonårskillar råder en av de tuffaste sociala dynamikerna, där manlighet ständigt prövas och där feminism ofta betraktas med skepsis. Samhällets könsnormer påverkar både pojkar och flickor, men istället för att ifrågasätta dem söker många unga män förebilder i destruktiva ideal. För att bryta detta mönster krävs en nyanserad diskussion om jämställdhet – en där alla vinner på förändring.

Nu kommer jag ut som vänsterradikal
Fast egentligen inte. Jag längtar ännu efter sänkt skatt, fri hyressättning, och avskaffat monopol. Jag är ännu ett barn av Allianstiden; ännu samma person som alltid sagt att jag är liberal i första hand, borgerlig i andra, och centerpartist i tredje. Jag bekänner inte min tro till någon “wokerörelse”, och jag skulle hellre sätta mig på glödande kol än på en stol öronmärkt för mitt kön.

Jämställdhet är så 2020
Dagens unga är för coola för gammalt flum som normkritik och antirasism. “Ut med kritisk genusteori och in med gamla könsroller” låter det från skolklasserna. Frågan blir, är det fortfarande möjligt att få Generation Greta intresserade i jämställdhet igen?

Demokratin måste försvaras – ge unga makten att forma framtiden
Demokrati är ingen självklarhet. Den kräver ständig omsorg, engagemang och försvar. Trots det ser vi idag en oroande utveckling där ungas möjligheter att delta i samhällsdebatten och påverka politiska beslut försvagas. LSU:s senaste rapport “Ungdomsrörelsen i siffror 2024” visar att det demokratiska utrymmet för unga krymper, samtidigt som regeringens politik snarare försvårar än stärker ungas möjligheter att organisera sig. Det är inte bara ett svek mot den unga generationen – det är ett direkt hot mot demokratins framtid.

Hårdare tag mot 14-åringar kommer inte stoppa sprängningarna
Det ekar tomt. Socialdemokraterna vill göra hela södra Stockholm till en visitationszon, och ingen verkar vilja sätta ner foten och säga nej. Ingen ifrågasätter, ingen värnar den personliga integriteten, ingen står fast vid liberala principer om rättssäkerhet. Vi ser en utveckling där populismen från både höger och vänster styr politiken och där politiker kastar ur sig förslag som i praktiken inte kommer att minska brottsligheten.

Sverige behöver en human och ansvarstagande migrationspolitik
Asylinvandringen i Sverige har nått sin lägsta nivå på nära 40 år, och regeringen, med migrationsminister Johan Forssell i spetsen, firar detta som en framgång. Var fjärde asylsökande beviljades inte uppehållstillstånd under 2024 Att slå sig för bröstet för en sådan inhuman och kortsiktig politik i vår samtid är oansvarigt.

Se dem som står ensamma i jul
Julen innebär inte endast glädje, öppenhet och gemenskap. För en del innebär dock julen en smärtsam påminnelse om det man saknar, skriver Didrik Nolte

Vad är det viktigaste med julfirandet?
Julen är en tid fylld av traditioner, gemenskap och glädje, men också en högtid som kan se helt olika ut för olika människor. Vad är det egentligen som gör julen så speciell och vad är det viktigaste med firandet? – skriver Lina Jarl.

Samtiden ringde och levererade en bitter påminnelse
Är feminismen ett avslutat kapitel? En video på TikTok visar motsatsen, där både innehållet och reaktionerna avslöjar en verklighet där kvinnors fria val och kompetens fortfarande ifrågasätts utifrån förlegade könsnormer. Har vi verkligen uppnått jämställdhet när en kvinnas kärleksliv ifrågasätts och hånas istället för att hon bedöms utifrån sina egna meriter?

Alla kan ha fel, alla kan ha rätt
Vi lever i en tid av ökad polarisering där tvärsäkerheten om ens egna åsikter tar över. Vi kommer aldrig komma framåt om vi inte är öppna för andras perspektiv och om vi inte erkänner för oss själva att även vi kan ha fel.

Politiker ska vara mänskliga, inte felfria!
Politiker förväntas fatta beslut som formar vår framtid, men de är inte felfria – de är människor precis som vi. När vi kritiserar dem för små misstag riskerar vi att tappa fokus på de verkliga problemen. Frågan är inte om politiker ibland gör fel, utan om deras misstag påverkar deras förmåga att agera rättvist och opartiskt.

Natten är kommen för svensk borgerlighet
Alliansens och svensk borgerlighets framgångssaga grundade sig på en framtidsoptimism och en politik utformad för individen. De dagarna är sedan länge förbi och idag blåser andra vindar. Nu vänder sig istället regeringspartierna mot individen i och med förslaget om Chat Control.

Frihet är det bästa ting
Ett konstant ifrågasättande av förbud och en tro på människors egna förmåga har format Viktor Skogsbergs ideologiska övertygelse. Men hur ska dessa övertygelser utgöra grunden för samhället vi vill leva i?

CS har fel i sin kritik - Att stå på sig är inte att måla in sig i ett hörn
I onsdags öppnade Centerstudenter dörren för att Centerpartiet ska kunna ingå ett samarbete med SD eller V. De menar att C genom motståndet mot SD och V har målat in sig i ett hörn. Men ett samarbete med ytterkantspartierna skulle kräva avkall på våra centrala värden. Det är ingen väg att gå.

Civil olydnad i klimatkampen: Effektivt verktyg eller kontraproduktiv strategi?
Idag används ofta civil olydnad av miljö- och klimatorganosationer, men hur effektivt är det egentligen? Når Återställ Våtmarker den förändring de är ute efter eller bör de se sig omkring för inspiration från andra?

Frihet, innovation och samarbete - Tillsammans för en grön framtid
För att klara klimatmålen behöver vi alla hjälpa till. Det är företagen och individerna som kommer att leda omställningen och det är det offentligas roll att möjliggöra det. Om 100 år ska det gå att leva ett bättre liv än idag.

Börja tacka för maten
För att tackla miljö-och klimatomställningarna måste vi själva ställa om. Genom att handla lokalt producerad mat och stötta våra lokala bönder kan vi både göra skillnad för klimatet och företagsamheten i Sverige.

Du fjällhöga nord
De svenska fjällen utgör en naturupplevelse olik alla andra. Men kan den enorma turistindustrin vara sin egen största fiende? Och hur kan människor samsas om ett område där bristen på bebyggelse och mänsklig etablering utgör själva anledningen till att de är där?