
Är det en dealbreaker att jag inte vill ha barn?
Relationen börjar bli seriös och det bildas lite av en klump i magen när man ska ta upp den kontroversiella frågan, för hur kommer det att bli bemött. En släkting börjar undra "När ska ni skaffa barn?" och det bildas lite av en klump i magen när man ska berätta om att det inte är livet man vill välja, för hur kommer det att bli bemött.

2025 blir vi alla religiösa
Ett nytt år står inför dörren och med det kommer en möjlighet till nystart, reflektion och framtidsspaningar. Emelie Nyman ger sig idag på det sistnämnda och spår att 2025 blir året då unga vänder sig till någon form av tro.

Julen och kulturen
Tiderna förändrar sig men jul är jul ändå. Blir det en vit eller en blå jul? När året är slut och snön ligger djup och slädarnas medar slinter. Jag vill ha mer jul. - skriver Lina Jarl.

Redaktionen Tipsar
Upptäck hur ideologier som feminism och liberalism tar plats i böcker, musikaler och låtar! I den här artikeln har redaktionen valt ut kulturverk som möter politik och samhällsfrågor på ett spännande och tankeväckande sätt. Få en inblick i hur konst kan ifrågasätta, belysa och inspirera!

Frihet är nyckeln till ett levande kulturliv
Sverige har en lång tradition av att främja kultur, men när byråkratin och regelverken tar över kvävs den spontana kreativiteten. Istället för att ge kulturen frihet att blomstra, stryps den av tillståndskrav och restriktioner. Om vi verkligen vill ha ett levande kulturliv, måste vi våga släppa kontrollen och lita på att människor själva kan skapa och uttrycka sig – utan statlig övervakning i varje steg.

Kulturen måste frigöras
Ett fritt samhälle kräver en fri kultur. Samtidigt vill olika politiska krafter styra kulturen, vilket går rakt emot principen om armlängds avstånd. Liberala kulturpolitiker riskerar ofta att dra för långt åt det andra hållet och istället förespråka en helt självfinansierad kultursektor, vilket skulle slå ut stora delar av kulturen. Det är dags att forma en ny liberal kulturpolitik som möjliggör en mångfaldig och levande kultur.

Separationen av stat och konst – den glömda demokratifrågan
Diskussionen om kulturens finansiering handlar ofta om höger eller vänster, men den glömmer en viktig fråga: konstens frihet. När staten styr kulturen med bidrag och politiska riktlinjer riskerar vi att begränsa det fria konstnärliga uttrycket och därmed demokratin i sig skriver Olle Andersson.

Alla Swifties är Centerpartister
Glitter och paljetter, frihet och glädje, en stark kvinna som sjunger om att krossa patriarkatet och samlar människor från alla delar av världen. Med sina frihetliga och feministiska budskap skapar Taylor Swift en fandom byggd på medmänsklighet som för människor samman. Taylor Swift och i förlängningen också alla swifties är närmast självklart centerpartister. Gröna liberala värderingar formar all den politik som bedrivs oavsett politisk nivå. Värderingarna blir verkliga reformer genom samarbete, pannben och en fundamental övertygelse om att en ljusare framtid är möjlig. Driftighet är minst sagt också något som förenar Swifties många “fandom projects” och centerpartisters politiska hantverk.

I takt med klimatet
Det är inte sällsynt att dagens populärkultur präglas av politiska budskap, klimatkrisen är inget undantag. Klimatförändringar och frustration riktade mot makthavare inom området är ett ämne som ofta lyfts fram och är relevant. Texterna är varierande, allt från politisk satir till personliga berättelser och känslosamma reflektioner. Artister från olika genrer och bakgrunder tar ställning för miljön och använder sina plattformar för att sprida medvetenhet och agera för förändring.

Vem ska få vara med i Eurovision?
I en värld där Eurovision Song Contest förblir en av de mest prestigefyllda musiktävlingarna internationellt, uppstår frågan om vem som ska få delta och representera sina länder på denna globala scenen. Samtidigt som tävlingen lockar miljoner tittare världen över och stärker banden mellan nationer genom musik, väcks det diskussioner när omvärlden förändras i den internationella politiken.