Nummer 4 - Klackarna i Glastaket Sofia Jarl Nummer 4 - Klackarna i Glastaket Sofia Jarl

Frihet, jämställdhet och regionpolitik

Jämställdhet är en central fråga inom regionpolitiken, som påverkar allt från hälso- och sjukvård till arbetsmarknad och regional utveckling. Trots framsteg kvarstår flera utmaningar, där exempelvis könsrelaterade skillnader i sjukvård och löneskillnader fortfarande är en verklighet. Att integrera ett jämställdhetsperspektiv i alla beslut är avgörande för att skapa ett rättvist och hållbart samhälle, skriver Sofia Jarl, regionråd i Dalarna.

Läs mer
Nummer 4 - Klackarna i Glastaket Melinda Prick Nummer 4 - Klackarna i Glastaket Melinda Prick

Sverige har långt kvar till jämställdhet. 

Jämställdheten i Sverige har tagit stora steg framåt, men bakom de framgångarna döljer sig fortfarande betydande utmaningar. Detta påminner oss om att vi inte kan ta våra friheter och rättigheter för givna. Trots det finns det de som hävdar att jämställdheten gått för långt i Sverige och världen. Stämmer det verkligen eller talar mycket för att det är tvärtom? Melinda Prick reflekterar över jämställdhetskampen. 

Läs mer
Nummer 4 - Klackarna i Glastaket Aida Karimli Nummer 4 - Klackarna i Glastaket Aida Karimli

Illusionen av frihet och kampen för att krossa glastaken

Frihet kan verka självklar, men ofta kommer den med osynliga villkor. Aida Karimli tar oss med på en resa genom Iran, Sovjetunionen och Sverige, där jämställdheten ser olika ut men alltid begränsas av normer och förväntningar. Hennes berättelse visar att kampen för att krossa glastaken aldrig är över – de förändras, flyttar sig, men försvinner aldrig helt.

Läs mer
Linus Wesslén Linus Wesslén

Efter valet: Liberalismens överlevnad kräver uthållighet och enighet

Världen har blivit varse om valresultatet; USA får en nygammal president. Hur kommer det bli när Trump kliver in i Vita huset igen? Vad är det som gör att liberala värden inte når ända fram? Hur kommer det gå för Ukraina? - Det är något som Linus Wesslén funderar över.

Läs mer
Nummer 3 - Perspektiv på frihet Rasmus Alriksson Nummer 3 - Perspektiv på frihet Rasmus Alriksson

Lokalsamhället är nationalismens motgift

I en tid av tydlig ökande polarisering och minskat förtroende för samhällets institutioner, hur ska liberalismen kunna skapa gemenskap och förtroende i samhället? Kan vi som liberaler, istället för att kapitulera för nationalismens världsbild, presentera en alternativ idé om samhällsgemenskap, en som sätter människans frihet och unika erfarenheter i centrum?

Läs mer
Nummer 3 - Perspektiv på frihet Magnus Ek Nummer 3 - Perspektiv på frihet Magnus Ek

Kampen för allas frihet

När jag engagerade mig politiskt präglades liberalismen i Sverige av en generation färgad av ungdomsminnen av Berlinmurens fall, resor i det befriade Östeuropa och ett uppfattat löfte om att friheten, demokratin och kapitalismen skulle segra. Det var fantastiskt att få den generationen som mentorer, men deras upplevelser är inte våra. Vår generation är präglad av klimatkris, erövringskrig, populism, självsäkra diktatorer och en värld som blir mindre fri. Vår kamp är inte för en plats i det liberala segertåget, vår kamp är för att ge friheten plats att växa i en värld som alltmer vill kväva den. 

Läs mer
Nummer 3 - Perspektiv på frihet Malin Bergman Nummer 3 - Perspektiv på frihet Malin Bergman

Gräsrotsfeminism och Centerkvinnornas kamp för en inkluderande frihet

Feminism, som en rörelse och ideologi, har i decennier kämpat för att bryta ner strukturer och ojämlikheter som håller kvinnor tillbaka, inte bara på arbetsmarknaden utan även i samhället i stort. Begreppet “gräsrotsfeminism” som Centerkvinnorna började använda för några år sedan, beskriver så väl denna kamp för just Centerkvinnorna. Det handlar om en feministisk rörelse som är djupt förankrad i lokal verksamhet och som verkar nära de människor och verkligheter den vill förändra. Men vad innebär egentligen “gräsrotsfeminism”, och hur kan denna särskilda form av feministiskt arbete förstås ur ett ideologiskt perspektiv som förenar feminism och Centerpartiets kärnvärden? - skriver Malin Bergman, förbundsordförande för Centerkvinnorna. 

Läs mer
Håkan Larsson Håkan Larsson

Från bondestånd till centerparti - Centerrörelsens ideologiska resa

Idag kännetecknas centerrörelsen av liberalismen. Men vägen dit var lång och genom Centerpartiets historia har flera ideologiska perspektiv kommit och gått. Finns det kanske fog för att se tillbaka och låta sig inspireras av de som gått före? Håkan Larsson ger en djupare inblick i Centerpartiets ideologiska historia och idégrund.

Läs mer
Hans Fredrik Jacobsen Hans Fredrik Jacobsen

Jeg har nå friheten til å vite at jeg tok feil

Efter ett samtal på Londons tunnelbana med en indisk kvinna som var tacksam över sitt arrangerade äktenskap börjar författaren reflektera över hur olika synen på frihet kan vara och hur frihet ibland snarare handlar om rätten att välja utan påverkan från samhällets förväntningar. Frihet är en komplex och mångfacetterad upplevelse som varierar beroende på kultur, bakgrund och individuella värderingar. - skriver Hans Fredrik Jacobsen (Unge Venstre). 

Läs mer
Nummer 3 - Perspektiv på frihet Ida Wallinder Nummer 3 - Perspektiv på frihet Ida Wallinder

Landsbygden - ett bortglömt land eller nästa frihetliga paradis?

Landsbygden står inför en kris präglad av bristande samhällsservice och geografisk ojämlikhet, och lösningarna kräver kritiska och strukturella reformer. Genom att omdefiniera offentlig service och satsa på liberala strukturreformer kan vi förvandla landsbygden från ett bortglömt område till ett frihetligt paradis. Med fokus på kommunalt självstyre och kostnadseffektivitet kan vi skapa ett samhälle där landsbygdsbor får den service de förtjänar, utan att betala mer för mindre, skriver Ida Wallinder, vice förbundsordförande och landsbygdspolitisk talesperson för Centerstudenter.

Läs mer
Nummer 2 - 2124: Om 100 år Elisabeth Thand Ringqvist Nummer 2 - 2124: Om 100 år Elisabeth Thand Ringqvist

Företagen kan rädda klimatet – om politiken vågar ställa krav

2006 i Almedalen talade Maud Olofsson om att vi måste ta krafttag för att inte jorden skulle bli tre grader varmare på hundra år och om hur många arter som skulle kunna dö ut om detta skedde. Hennes lösning var alltid att företagen måste vara de som driver på förändringen, politiken kan sätta ramar och villkor men det är entreprenör och företag som har förmågan att förnya. 

Läs mer