Bojkotten gör mig genuint förvirrad

Det är något som skaver med bojkotten mot matjättarna. Är det verkligen Kooperativa Förbundet vi ska vara arga på? Eller borde vi kanske rikta blickarna mot det verkliga problemet istället?

Foto: Philip Myrtorp

Min mormor växte upp i Gislaved. Här fanns det du kan förvänta dig ha funnits i en svensk arbetarort på 40- och 50-talet. Folkhemmet började ta form och de som inte emigrerat till Amerika kunde nu se ett ljus vid horisonten. 

I Gislaved jobbade de flesta på gummifabriken. Gummifabriken hade 1927 tagits över av Kooperativa Förbundet i protest mot tidens dyra priser på galoscher. Efter övertagandet ökade produktionen kraftigt och fabriken skapade såväl välstånd som arbetstillfällen och var ledande i den svenska gummiindustrin. Fabriken var först med att ge två veckors semester och lediga lördagar. Kooperativa Förbundet byggde 1933 en lokal för sina anställdas fritids- och föreningsaktiviteter och de stimulerade sina anställda att bygga egna bostäder. De ägde även den lokala livsmedelsbutiken. Kooperativa Förbundet ägde gummifabriken fram till 1992. 

Kooperativa Förbundet grundades för att medlemmarna gemensamt skulle kunna gå ihop och erbjuda bättre varor till billigare priser. Oavsett om det var livsmedelspriser eller dyra galoscher hade Kooperativa Förbundet ett syfte: att kollektivt äga och köpa in för att kunna sänka priserna.

“Det låter fruktansvärt, nu bojkottar vi Kooperativa förbundet!” säger dagens unga vänster.

Idag äger Kooperativa förbundet KF Fastigheter AB, MedMera Bank AB, Vår Gård Saltsjöbaden AB och Vi Media AB. Och såklart, Coop Sverige AB. Samma Coop som vi uppmanas bojkotta och hata på grund av ägarskapet. 

När Nooshi Dadgostar, språkrören från Grön Ungdom och andra går ut och uppmanar till bojkott mot matjättarna är det ändå något som skaver hos mig. Jag hade haft större förståelse för bojkotten om den enbart riktade sig mot Axfood, ICA Gruppen och Lidl. Att unga, mer vänsterorienterade personer, inte är särskilt förtjusta i stora koncerner och företag är ändå inget nytt. Men att även uppmana till bojkott mot Kooperativa Förbundet, det förvirrar.

För vad är det vi som folk ska vara arga på? Är det att vi har fyra matjättar som kontrollerar nästan all dagligvaruhandel? Är det att priserna har stigit? Eller är det att priserna har stigit på grund av de onda och giriga matjättarna?

Jag har svårt att se att motståndet enbart riktar sig mot ägarskapet i sig, att vi ska bojkotta Coop bara för att det ägs av Kooperativa Förbundet. Men om jag har fel, och bojkotten av matjättarna är riktad mot ägarna, är det kanske det dummaste man kan göra. Bli medlem i Kooperativa Förbundet istället och kämpa för lägre priser.

Kooperativa Förbundet är beviset på att det inte är ägandeskapets fel att maten är dyr. Hela syftet med förbundet är att erbjuda varor till lägre pris genom att gemensamt gå ihop i en medlemsförening. Det kan omöjligen vara över 4 miljoner svenskars vilja att Coops varor blir dyrare. Det kan således inte heller vara Axfoods och ICA Gruppens fel att deras varor blir dyrare. Hade det gått att hålla nere priserna hade Coop gjort det, men det går inte.

Priserna har alltså ytterst lite med ägandet att göra, det är också därför vi först nu börjat bry oss om ägarna. Det är inflationen, den osäkra omvärlden och politikernas felprioriteringar som satt oss här.

Så ni som bojkottar matjättarna: gå efter den stora skurken i spelet - staten.

Axfood hade 2020 en vinstmarginal på 4,7%. 2024 hade de en vinstmarginal på 3,9%. Vinsterna räknat i kronor har stigit, men andelen vinst per hundralapp har minskat. Något som däremot har varit stadigt sedan 2020 är momssatsen. När Axfood tar 3,9% tar staten 12%. Bara momsen på prisökningarna mellan 2020 och 2023 har på årsbasis ökat statens intäkt med 11,7 miljarder kronor. Det är 11,7 miljarder som staten tagit från medborgarnas redan beskattade pengar på enbart prisökningen 2020-2023, och alltså inte det totala beloppet, som är större. Så ni som bojkottar matjättarna: gå efter den stora skurken i spelet - staten. En sänkt moms på mat hade sänkt priserna mer än att gå efter företagens vinst. 

Om du trots det är fast övertygad om att matjättarna är den stora boven, bojkotta på! Men bojkotten slår hårdast mot den lokala butiksägaren och den lokala bonden. Kundmedvetenhet är bra och man bör absolut utöva sin konsumentmakt, men kundmedvetenhet kräver just medvetenhet. Medvetenheten i det här fallet om att ditt lokala Coop eller ICA drabbats av ökade personalkostnader, ökade elpriser, höjda hyror och högre inköpspriser. Medvetenheten om att orsaken är inflation och skatt, inte Kooperativa Förbundet eller ICA-handlaren. 

Genom att sänka elskatten, arbetsgivaravgiften och momsen skulle både vi konsumenter och matjättarna få mer pengar i plånboken, vilket skulle möjliggöra fler arbetstillfällen, lägre matpriser och ett lättat tryck på din privatekonomi. 

Om du vill vara arg på Kooperativa Förbundet, var det. Men vill du se förändring, kämpa för åtgärder som gör skillnad

Albin Schlegel Åberg

Chefredakör, Verto

Nästa
Nästa

I’m just Ken