Frihet, innovation och samarbete - Tillsammans för en grön framtid

För att klara klimatmålen behöver vi alla hjälpa till. Det är företagen och individerna som kommer att leda omställningen och det är det offentligas roll att möjliggöra det. Om 100 år ska det gå att leva ett bättre liv än idag.

Foto: Davi Mendes

7 miljoner människor, det är så många som dör till följd av luftföroreningar varje år världen över. Enligt Världsbanken kan mer än 140 miljoner människor tvingas lämna sina hem till följd av klimatförändringar fram till 2050. Inlandsisarna smälter, havsnivån stiger och extremväder kommer snart vara vanligt väder. Detta påverkar hela världen, även oss i Sverige. Översvämningar och torka kommer att slå hårt mot infrastruktur, jordbruk och människor. Om vi lyckas utrota våra pollinerare blir vi utan mat. Övergödningen gör det omöjligt att både bada och fiska i våra vatten. Människans hänsynslöshet mot miljö och klimat kommer nu och biter oss tillbaka. 

Det kan tyckas hopplöst, nästintill omöjligt, att vända på utvecklingen. Men det är allas vårt intresse att ställa om och säkra vår existens generationer framöver. Mängder av företag, organisationer och människor kämpar dagligen för att nå de mål vi tillsammans satt upp. För det är just tillsammans vi kan klara av att ställa om. Klimatet vet inga gränser, men det innebär också att alla kan göra en insats, stor som liten. Det är lika viktigt med samarbete över nationsgränser som över kommungränser eller i grannskapet. Det är vi individer som kan skapa den största förändringen. Det är företagen som leder den gröna utvecklingen. Det är liberalism, kapitalism och samarbete som kommer möjliggöra en grön framtid. 

Vi ser att öppna liberala demokratier leder klimatomställningen medan auktoritära stater och röster försöker bromsa utvecklingen. Det beror på att det i grund och botten är den stora massans vilja att ställa om, att nå klimatmålen. Det ligger i ytterst få människors intresse att vi som art ska begå ett kollektivt självmord. I ett öppet samhälle kommer nya innovationer bana väg för just omställningen, det är på en konkurrensmarknad där de stora stegen kommer att ske i mycket högre grad än på statligt reglerade marknader eller i det offentliga. Det beror på att det är vi människor som vill ställa om, inte staten. Staten kommer inte att oroa sig för vilken värld dess barn eller barnbarn kommer att få ärva, staten i sig kommer aldrig att drabbas av klimatförändringarna. Det är människorna som kommer att göra det. Det är vi som oroar oss och det är vi som kommer att drabbas. Det är också vi som kan göra skillnad och påverka. 

Individuell frihet leder till innovation och entreprenörskap. Innovation och entreprenörskap ger i sin tur lösningar på dagens och morgondagens problem. Innovation och entreprenörskap har gett oss solceller, vindkraftverk, vattenkraftverk, elbilar, energieffektivare hus, tåg, fossilfritt stål med mera, listan kan göras lång. Statens och det offentligas enda uppgift ska vara att möjliggöra och uppmuntra framtida innovationer. Självklart har såväl företag som stater har orsakat stor skada på miljö och klimat genom åren, men den gröna omställningen måste ledas av företagen och det offentligas roll ska vara att sätta upp ramar och villkor. Om vi alla drar åt samma håll kommer vi att klara omställningen.

Men det är just det, vi måste alla dra åt samma håll. Oavsett vart i världen vi befinner oss. För att detta ska vara möjligt krävs internationellt samarbete. Vi behöver säkerställa att det som beslutas om på internationella möten faktiskt verkställs. Vi har inte råd med att auktoritära stater ska kräva ett framtida bruk av fossila bränslen och skrivelserna i avtal såsom Parisavtalet måste vara mer än bara ord. En stat som bryter mot överenskommelserna måste också möta konsekvenser för detta. 

1972 hölls Stockholmskonferensen, FNs första miljökonferens. Sedan dess har det hänt mycket, men långt ifrån tillräckligt. Vi brottas med omfattande miljöproblem världen över, luftföroreningar och försurning, övergödning och nedskräpning av våra hav för att bara nämna några få av de problem som finns. 2023 fanns det uppskattningsvis mer än 171 trillioner enheter plast i våra hav. Sedan 1972 har vi flyttat fokus och klimatfrågorna är nu i centrum på agendan, men låt oss inte heller glömma de stora miljöproblem som fortfarande finns.  

Om hundra år ska vi kunna leva bättre än vad vi gör nu. Vi måste nå klimatmålen och återställa den skada vi orsakat miljön. Varje människa förtjänar den känsla av frihet som kommer utav det där första sommarbadet, ingen ska dö på grund av luftföroreningar. Hur vi agerar nu får inte bli dödsstöten, det måste bli vändningen. Vi måste blicka framåt och visa vägen för vilken värld vi vill leva i och lämna efter oss. Genom samarbete och innovation är detta möjligt. Vi måste börja vara rädda om jord, vatten och luft.

Föregående
Föregående

Civil olydnad i klimatkampen: Effektivt verktyg eller kontraproduktiv strategi?

Nästa
Nästa

Börja tacka för maten