Efter valet: Liberalismens överlevnad kräver uthållighet och enighet

Världen har blivit varse om valresultatet; USA får en nygammal president. Hur kommer det bli när Trump kliver in i Vita huset igen? Vad är det som gör att liberala värden inte når ända fram? Hur kommer det gå för Ukraina? - Det är något som Linus Wesslén funderar över.

Foto: Gayatri Malhotra

Trumps vinst får inte släcka hoppets låga. Harris kampanj visar på politik när den är som bäst – en energifylld folkrörelse som driver på för reformer som gör skillnad i folks vardag och löser verkliga problem. Men hur viral och BRAT Kamala än blev visar demokraternas nederlag ändå på något viktigt vi bör dra lärdom av. Liberala krafter måste stå starkare och stå upp längre än när startskottet för valrörelsen ljuder. Vi måste börja tidigt. Rivstarter från noll till hundra räcker bevisligen inte hela vägen.

Allt talar för att USA nu har auktoritära och nationalistiska reformer att vänta, landet kommer successivt sluta sig mer och mer från omvärlden. Skillnaden kommer bli tydligast för oss i de västliga demokratierna som tidigare varit mycket nära allierade till USA. Att följa efter i de amerikanska fotspåren kan kännas lätt när det skapas osäkerheter i samarbeten och försvarsallianser – men det är fel väg att gå för den fria världen. När den amerikanska rösten för frihet inte hörs längre är det allas våran uppgift att skrika i dess ställe.

Ukraina ser ut att lämnas till att strida efter bästa förmåga med de medel som Europa och Kanada kan hosta upp. Om det kommer vara tillräckligt kan vi inte ännu veta. Att frågan om de ens kommer kunna vinna måste ställas är en skam. Ukraina är första linjens försvar för den fria världen och slåss dag ut och dag in för allas våran frihet. Jag kan lova att sekunden det stod klart att Trump skulle vinna small champagnekorkarna i Kreml. Eftervärldens och omvärldens dom för Trump på denna punkt måste vara hård.

Den fria världens ledande stormakt vi tidigare känt har förändrats och kommer att fortsätta göra det. Polariseringen är enorm och landet riskerar att slitas isär. Oroligheterna från splittringarna växer och kraften för sammanhållning förlorade valet. En sådan sak som att butiksägare låtit säkra butikernas skyltfönster med plywood inför ett presidentval är en tydlig markör för situationens allvar. Det är svårt men inte omöjligt att se hur USA tillslut hamnade här. De goda frihetliga krafterna har inte varit starka nog.

För att frihetliga liberala krafter ska ha chans att se valframgångar framåt måste arbetet börja redan nu. Det kommer inte vara lätt, motvinden viner nu än hårdare än förut men jag vägrar dock låta oss liberaler se Trumps vinst som ett kvitto på att det är meningslöst att kämpa. Låt Trumps vinst vara en påminnelse om hur katastrofalt det kan bli om de liberala krafterna inte är tillräckligt starka. Harris tände hoppets låga och nu är det vår uppgift att bära den vidare. Vi har ett ansvar och en plikt att visa på ett optimismens och frihetens alternativ i en allt mer orolig och auktoritär omvärld.

Föregående
Föregående

Gängkriminalitet - ett patriarkalt problem?

Nästa
Nästa

Lokalsamhället är nationalismens motgift