Redaktionen Tipsar

Upptäck hur ideologier som feminism och liberalism tar plats i böcker, musikaler och låtar! I den här artikeln har redaktionen valt ut kulturverk som möter politik och samhällsfrågor på ett spännande och tankeväckande sätt. Få en inblick i hur konst kan ifrågasätta, belysa och inspirera!

  • Namn på kulturverk: Bitterfittan av Maria Sveland (2007).

  • Ideologi: Feminism.

Bitterfittan av Maria Sveland är en stark roman som utforskar flera olika berättelser och perspektiv kring kvinnors liv och roller i samhället. Genom huvudpersonens reflektioner får vi en inblick i hur det är att bära de feministiska glasögonen, som en gång påtagna, inte går att ta av.

Med dessa glasögon blir patriarkala strukturer synliga överallt – från relationer och förväntningar på moderskapet till samhällets syn på kvinnors frihet. Författaren lyfter även sina egna upplevelser och känslor i rollen som partner och mamma, vilket skapar en ärlig och ibland smärtsam analys av könsnormer och jämställdhet.

- Lina Jarl


  • Namn på kulturverk: Hamilton: An American Musical (premiär 2015) skriven och tonsatt av Lin-Manuel Miranda.

  • Ideologi: Liberalism och Meritokrati (med en uns konservatism och nationalism.).

Om du är som jag, intresserad av historia, politik och musik är Hamilton en musikal för dig! Hamilton ger liv åt Amerikas tidiga historia genom moderna musikstilar, hiphop och R&B.

Samtidigt skildras maktkamper och ideologiska konflikter. Det är fantastiska skådespelare som får musikalen att kännas nästintill verklig. Musikalen ger ett perspektiv på historiska händelser och reflektioner över aktuella politiska frågor. - Inte minst inför det stundande valet i USA. Hamilton må vara ett populärhistoriskt verk, men det kan också vara bra ibland (mvh en historia-student!).

- Clara Westman

  • Namn på kulturverk: Glädjedödarna av Mattias Svensson (2021).

  • Ideologi: Liberalism.

Boken beskriver sig själv som “en bok om förmynderi". Svensson beskriver effekter av statligt förmynderi och diskuterar varför politiker borde låta folk ha lite kul ibland. För en frihetsälskande liberal är det väldigt rolig läsning och framförallt relativt lättsmält. 

Glädjedödarna släpptes första gången 2011 men den bok jag har läst är en nyutgåva från 2021. Båda är värda att kika på men den nyare är av uppenbara skäl mer aktuell. 

- Viktor Skogsberg

  • Namn på kulturverk: 1984 av George Orwell (1949). 

  • Ideologi: Liberalism.

1984 av George Orwell släpptes 1949 skriven i skuggan av andra världskriget. Det är en dystopi som utspelar sig, som titeln antyder, 1984 där Storbritannien styrs av en kontrollerande totalitär diktatur. Samhället präglas av en omfattande övervakning och kontroll av medborgarna i syftet för staten att behålla makten.

Ämnena som berörs i boken är väldigt aktuella i dagens samhälle och en påminnelse om att den personliga integriteten och friheten är något vi aldrig får sluta kämpa för. Den liberala demokratin förutsätter den frihet som samhället uppmålat i 1984 blivit av med. Det kanske är lätt att avfärda det dystopiska samhället som fiktivt, men det väcker tankar. 

Är det en dystopi att det vart du än går finns en teknisk apparat som kan notera det du säger (skriver/söker/ser) och som kan veta vart du befinner dig? Jag skulle nog säga att det snarare är den verklighet vi lever i.

- Albin Schlegel Åberg

  • Namn på kulturverk: Das ist alles von der Kunstfreiheit gedeckt av Danger Dan (2021)

  • Ideologi: Liberalism med betoning på det fria ordet

Das ist alles von der Kunstfreiheit gedeckt av Danger Dan är en låt som utmanar gränserna för vad konstnärlig frihet tillåter att uttryckas. Med en blandning av satir och allvar reflekterar 

Danger Dan över hur konst kan skydda provokativa och kontroversiella uttalanden, även sådana som skulle vara oacceptabla i andra sammanhang. Han kritiserar högerextremism och fascism samtidigt som han ifrågasätter hur långt yttrande- och konstnärlig frihet ska sträcka sig. Låten undersöker gränsen mellan det som är acceptabelt att säga i konstens namn och det som riskerar att gå för långt och belyser samtidigt vikten av att skydda yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle.

- Didrik Nolte





















Föregående
Föregående

Julen och kulturen

Nästa
Nästa

Frihet är nyckeln till ett levande kulturliv