Frihet, jämställdhet och regionpolitik
Jämställdhet är en central fråga inom regionpolitiken, som påverkar allt från hälso- och sjukvård till arbetsmarknad och regional utveckling. Trots framsteg kvarstår flera utmaningar, där exempelvis könsrelaterade skillnader i sjukvård och löneskillnader fortfarande är en verklighet. Att integrera ett jämställdhetsperspektiv i alla beslut är avgörande för att skapa ett rättvist och hållbart samhälle, skriver Sofia Jarl, regionråd i Dalarna.
Sverige har långt kvar till jämställdhet.
Jämställdheten i Sverige har tagit stora steg framåt, men bakom de framgångarna döljer sig fortfarande betydande utmaningar. Detta påminner oss om att vi inte kan ta våra friheter och rättigheter för givna. Trots det finns det de som hävdar att jämställdheten gått för långt i Sverige och världen. Stämmer det verkligen eller talar mycket för att det är tvärtom? Melinda Prick reflekterar över jämställdhetskampen.
Dags att sätta klackarna i backen!
De ekonomiska klyftorna mellan könen växer. Klimatförändringarna och väpnade konflikter slår hårdast mot kvinnor. Vi behöver en politik som sätter jämlikheten, miljön och freden först, skriver Gudrun Schyman
Individualisera föräldraförsäkringen och krossa patriarkatet
En liberal feministisk reformagenda bör bygga på liberala principer och mynna ut i reformer som sätter eld på patriarkatet. Det är dags att göra oss av med det statligt subventionerade patriarkala arvet - skriver Linus Wesslén.
Illusionen av frihet och kampen för att krossa glastaken
Frihet kan verka självklar, men ofta kommer den med osynliga villkor. Aida Karimli tar oss med på en resa genom Iran, Sovjetunionen och Sverige, där jämställdheten ser olika ut men alltid begränsas av normer och förväntningar. Hennes berättelse visar att kampen för att krossa glastaken aldrig är över – de förändras, flyttar sig, men försvinner aldrig helt.
Gängkriminalitet - ett patriarkalt problem?
Mohamed är gängkriminell, men Aisha är läkare. Båda har samma bakgrund men deras framtid skiljer sig dramatiskt. Kanske är det därför inte socioekonomisk bakgrund och segregation som skapar gängkriminalitet. Kanske är det patriarkatet.