Utan ungdomsförbund dör demokratin

Allt oftare kommer det sig att jag kan se nedlåtande kommentarer om ungdomars engagemang i politiska ungdomsförbund. Folk luftar åsikter om att ungdomar som vågar stå på sig är “unga och dumma”, “inte är torra bakom öronen” eller liknande nedsättande liknelser och personangrepp. Att detta är något som blir allt vanligare är något som bekymrar mig mycket. Nyligen blev en person från mitt egna förbund påhoppad och utsatt för helt orimliga personangrepp, till och med från individer inom vårt egna parti. Vilket i sin tur visar att det inte spelar någon roll om det är “ens egna” ungdomar som gör det. 

Foto: Ludvig Hedén 

Ungdomligt engagemang verkar provocera. Vilket i sig inte är något konstigt, då det gjort det så länge det funnits ungdomar som engagerat sig politiskt. Men det finns ett större problem med hur detta fenomen har utvecklat sig. Numera verkar det inte räcka med att tycka att ideologiska ungdomar är lite provocerande i sin naiva syn på hur världen fungerar. Dock upplevde man sällan att människor var direkt nedlåtande och elaka i hur man förhöll sig till de som hade något mer radikala idéer än gemene man. Om vi inte tar tag i denna negativa trend snart nog tror jag det kommer att få oanade konsekvenser för framtidens demokrati. 


För det första är det mycket sannolikt att vi kommer att finna några av våra framtida statsråd i de ungdomsförbund vi har idag. Ju jobbigare ungdomar upplever det att vara engagerad i ett ungdomsförbund, desto färre kommer också att våga ta steget och bli aktiv. Vilket i sin tur kommer att ge ungdomsförbunden ett mycket mindre underlag att plocka förtroendevalda från. Detta kommer indirekt att leda till en sämre representation av hur samhället faktiskt ser ut.


För det andra är demokratin komplex, det tar tid att lära sig hur en förening fungerar i praktiken. Ungdomsförbund har länge fungerat som en demokratiskola för Sveriges ungdomar. Många ideella timmar har lagts ner på att ordna dagordningar, protokoll och lära sig hur man hanterar ekonomi. Allt detta gör vi unga för att vi själva vill det, vi vill lära oss om hur samhället fungerar, vi vill kunna förbättra samhället och göra livet bättre för de som verkar inom det. Första steget mot att kunna göra detta är att engagera sig i ett ungdomsförbund, där börjar resan mot samhällsansvar och framtida förtroendeuppdrag i socialförvaltningen eller nämnden för kretslopp och vatten.


Avslutningsvis vill jag uppmana vuxenvärlden att respektera och uppmuntra de ungdomar som säger sig vilja förbättra samhället. Måhända att ni inte håller med om de lösningar som ideologiskt radikala ungdomar ibland kan representera. Men att trycka ner, håna och förminska dessa engagerade individer kommer inte att leda till mer ansvarsfulla politiker i framtiden. Utan det kommer långsamt utarma demokratin inifrån för utan ungdomsförbunden så dör demokratin. 



Föregående
Föregående

Kommer en repost förändra världen?