Framtidens liberalism - En oskriven berättelse

Liberalismen är på nedgång, inte bara här i Sverige, utan i hela Europa. Vi befinner oss i en tid av splittring och misstro. Misstro mot människor, misstro mot demokrati. Det är lätt att ta vår frihet för given. Inte skulle väl Sverige bli en auktoritär diktatur? Inte skulle väl Europa bli ett fascistiskt fäste?

Foto: Naveen Chandra

Det är, än så länge, en överdrift att säga att Sverige är på väg att bli en auktoritär stat. Men med en politisk apati bland många unga och en växande skepsis mot den svenska demokratins funktion och existensberättigande är det viktigt att inte luta sig tillbaka och falskt vaggas in i en trygghet och tilltro till hur samhället ser ut. Att våga ta ställning, att vara engagerad i det politiska samtalet, är viktigare än någonsin. För vi ser hur mänskliga rättigheter hotas, hur människor särbehandlas på grund av etnicitet, tro och läggning. Vi ser hur grundlagar ändras trots expertisens varnande ord. Allt detta i Sverige, i Europa.


Populismen och klick-politiken tar allt mer plats, och då är det inte konstigt att liberala krafter backar. Liberalismen har många styrkor, men när debatten fokuserar på negativitet, nej-sägande och lockande rubriker är det lätt för en liberal att tappa fotfästet. Liberalismen bygger på framtiden. Det är en vision, en utopi enligt motståndarsidan. Liberalism har alltid handlat om förändring, och kommer alltid att göra det. Men förändringen behöver sin berättelse. En berättelse om vilken värld vi vill vakna till i morgon, om tio år, om 20 år. Denna berättelse är svår att sälja in i en hätsk debatt om hur mycket bensinen ska kosta eller hur EU:s skogspolitik ska se ut. För en liberal rörelse måste berättelsen etableras innan sakpolitiken tar vid, för sakpolitiken är (till skillnad för hos populistiska partier och rörelser) inte målet, utan medlet. 


Det var länge sedan vi hade en nyanserad, ideologisk debatt. Fokus har flyttats allt mer mot det sakpolitiska. Snabba one-liners och fragmenterade debattämnen tar allt större fokus. En djupgående debattartikel med ideologiskt fokus slår sällan på debattsidorna, och resultatet blir självskrivet. Debatten hamnar i skymundan, berättelsen lämnas oskriven.


Verto ska vara en plattform för den ideologiska debatten. Det är här vi ska skriva en grön, liberal berättelse om det samhälle vi vill leva i. Det är i berättelsen som den liberala rörelsen hittar sitt fotfäste. Europaparlamentsvalet närmar sig och den liberala rörelsen behövs mer än någonsin. Till den första upplagan av Verto börjar vi med berättelsen om ett fritt Europa, om framtidens EU, om vårt EU.

Albin Schlegel Åberg

Chefredakör, Verto

Föregående
Föregående

Visste du att det är val i år?

Nästa
Nästa

Vi behöver en europeisk identitet